Gynaecoloog vs Verloskundige

Edit: nu.nl heeft ondertussen het artikel uitgebreid met meer informatie, lang leve de goede informatievoorziening.

Ik zie hier en daar steeds meer berichtjes opduiken over de hoge kindersterfte bij bevallingen in Nederland, en dat de schuld daarvan steeds meer bij de verloskundigen wordt gelegd. Vanochtend las ik dit bericht. En daar wordt ik eigenlijk een beetje boos van. Want ik begon bij de gynaecoloog omdat zwanger worden niet altijd vanzelfsprekend is. Eenmaal zwanger werd ik gewoon overgedragen naar de verloskundige. Toen ik met 30 weken zwangerschapsdiabetes kreeg ging ik weer terug naar de gynaecoloog. Een bevalling thuis, zeker onder verloskundige leiding, was uitgesloten. Goed dacht ik toen nog, jullie zullen het wel weten. Het begon en ik ging naar het ziekenhuis. In de 8 uur dat ik daar was heb ik de gynaecoloog één keer gezien, de verloskundige van het ziekenhuis regelde alles. Ik heb welgeteld één keer het zinnetje “ik heb overlegd met de gynaecoloog…” gehoord. Verder helemaal niets. Na de bevalling bleef ik nog een nachtje en ook toen heb ik niemand anders gezien dan de verpleging. Er was wat overleg met mijn internist vanwege de diabetes en verder niets. Eenmaal thuis kwam de verloskundige weer langs om alle nacontroles te doen.

Niets ten nadele van de gynaecoloog hoor, die man was echt fantastisch en ik baal er nog steeds van dat hij met pensioen is, maar in plaats van dat ik thuis beviel onder verloskundige leiding beviel ik in het ziekenhuis met een verloskundige naast mijn bed die alle beslissingen maakte. In de berichtgeving lijkt het net of verloskundigen een soort van sekte hebben waarbij een bevalling ontzettend anders verloopt dan zou moeten. Het lijkt soms net alsof er bewust een poging gewaagd wordt om een beroepsgroep kapot te maken en dat vind ik erg jammer. Mijn ervaring is juist geweest dat de verloskundigen al het werk doen, ze houden zwangere vrouwen in de gaten en verwijzen door, een maal bij de gynaecoloog beslaan de afspraken niet langer dan 5 minuten terwijl je bij de verloskundigen veel meer aandacht krijgt. Ongeacht of ik thuis of in het ziekenhuis beviel, er stond een verloskundige naast me en alle nazorg ligt ook in hun handen. Misschien kijk ik daardoor een beetje gekleurd naar de berichtgeving en hebben jullie andere ervaringen? Ik hoor ze graag.

Advertenties

21 thoughts on “Gynaecoloog vs Verloskundige

 1. hoi
  ook ik beviel in het ziekenhuis door medische redenen, beide keren.
  Ons ziekenhuis is een leerbedrijf en zo gebeurt het dat de bevalling geheel gedaan wordt door een co-assistent in opleiding, de gynacoloog zie je niet ,alleen als je veel stampei maakt. Dan komt hij in een boze bui met de opmerking:”ik ben ontboden?”daarna keek meneer, schrok zich rot en schoof letterlijk hardhandig de co-assistent aan de kant.
  Ik heb beide keren niet zo veel vertrouwen gekregen in die co-assistent, erg onzeker en ze kijken en zijn weer weg, lig je lange tijd alleen met je partner op de verloskamer. alleen de verpleging komt af en toe kijken en bellen als zei het nodig vinden de co-assistent. Die dan op zijn dooie akkertje komt aangewandeld.
  Ik had veel liever thuis bevallen met een verloskundige die je gedurende de zwangerschap hebt leren kennen.
  controles in het ziekenhuis werde door de gynacoloog gedaan maar als je daar ligt te bevallen staat een onbekende co-assistent in opleiding naast je bed, die je nog nooit gezien hebt. Heb je pech dan zit zijn dienst er tussentijds op en dan krijg je een ander co-assistent in opleiding die je nog nooit gezien hebt.

  • @Lize: precies, in het ziekenhuis wordt je teveel bekeken als een transportmiddel voor de baby, terwijl er zoveel meer is aan het zwanger zijn, daar springt juist de verloskundige heel goed op in. Met mijn diabetes zal ik een mogelijk volgende keer geheel onder gynaecologische begeleiding staan, ik vind het jammer dat ik dan alleen de gyn zie, niet de verloskundigen die gebonden aan het ziekenhuis zijn want dat zijn de mensen die ik tijdens de bevalling om het bed heb staan.

 2. Ik ben het helemaal met je eens.

  Ik ben drie keer bevallen.
  1: in ziekenhuis (ingeleid). Geen gyneacoloog gezien, alleen een co-assistent van wie het de eerste bevalling was en later de verloskundige van het ziekenhuis. We werden erg veel alleen gelaten, terwijl ik midden in een helse weeënstorm zat.
  2: thuis. Verloskundige bleef bij ons toen het serieus werd en heeft me door de bevalling heen gecoacht. Het was een prachtige bevalling!
  3: in het ziekenhuis met eigen verloskundige. Ook hier bleef de verloskundige de hele tijd bij ons wat een heel fijn gevoel was. Ook een prima bevalling.
  Ik moest nog een nachtje blijven in het ziekenhuis en toen heb ik de héle nacht niemand gezien.

  Mijn mening is dus wel duidelijk.

  Ps: ik wil nog even zeggen dat ik altijd enorm geniet van je verhaaltjes. Jouw Pinda is bijna even oud als mijn dame en de verhalen zijn heel herkenbaar! 😉

 3. Ik ben helaas maar 1 keer thuisbevallen, de andere kinderen heb ik allemaal min of meer verplicht in het ziekenhuis gekregen. De thuisbevalling was de beste, en dat was zeker te danken aan een zeer kundige verloskundige. Helaas was zij bij de volgende bevallingen met pensioen. En heb ik terwijl ik praktisch de hele zwangerschap onder controle was bij de verloskundige bij mijn laatste 2 bevallingen geen verloskundige gezien…Bij de laatste bevalling was ik zelfs alweer een dag of 3 thuis voor ze überhaupt langskwam. Heeft verder natuurlijk niks met haar kundigheid te maken, maar erg tevreden was ik niet.

 4. Hier een Belgische! En hier heersen de gynaecologen… Helaas! Ik ben nu zelf zwanger en ga op controle bij de gynaecoloog én bij een vroedvrouwenteam (2 leuke dames)! En als alles vlotjes verloopt, zal één van die vroedvrouwen mijn bevalling begeleiden. In het ziekenhuis want we zitten momenteel in een bouwwerf!
  Ik kan alleen maar zeggen dat ik hard opkijk naar jullie manier van zwanger zijn en bevallen! Zo gemoedelijk en huiselijk. Ik probeer hier iedereen aan de vroedvrouw te krijgen en 9 op de 10 keer krijg ik een reactie als volgt: “Gij hebt teveel boekskes gelezen” of “waarom onnodig risico’s nemen, dat is toch niet meer verantwoord om thuis/zonder gynaecoloog te bevallen”.

  Sommige vriendinnen geven mij wél gelijk. Die waren niet tevreden van hun bevalling met gynaecoloog. Vooral omdat die pas de laatste 2 minuten binnenkomt, het kind opvangt, zegt dat het goed/niet goed is, je een hand geeft en weer vertrekt. Waarna er nog een serieuze rekening in de brievenbus valt… En hier heb je dan nog vaak voor dat het niet je eigen gynaecoloog is die opduikt maar iemand “van wacht”.

  Het enige leuke aan een gynaecoloog vind ik de echo’s. Verder zit je er 10 minuten binnen en ben je een nummer.

  Dus voor mij geldt: Lang leve de vroedvrouw!

  • @Ine: de eerste echo die ik had was bij de gyn, met 8 weken. Toen zagen we een pinda-achtige vorm op het scherm vandaar de naam Pinda. Met 12 weken was ik bij de verloskundige in de praktijk voor een echo en met 20 en 26 weken bij een gespecialiseerde praktijk voor uitgebreide echo’s (geleidt door verloskundigen) Helemaal geweldig. Naast alle noodzakelijke dingen wordt er ook echt tijd gemaakt voor je persoonlijke beleving. En wegens indicatie zat ik daarna weer bij de gyn, de echo’s daar gingen zo, je hoort ja, ziet er goed uit en klaar. Beeld weg, zelf amper wat kunnen zien en foto’s daar deden ze niet aan. Dan voel je je gewoon dubbel gestraft, een risico zwangerschap en nog eens geen foto’s of plezier beleven aan de echo’s.

 5. Ik heb het stuk ook gelezen, maar ik heb onlangs ook een stuk hierover gelezen waaruit bleek dat het grootste deel van de sterfte lag bij baby’s van allochtone afkomst met als reden dat die veel minder vaak naar de gynaecoloog gaan/mogen en vaak niet eens een vroedvrouw maar een moeder/zus/vriendin/Aya bij de bevalling hebben. Ik vind dit een tendentieus stuk, wat vrouwen bang maakt om naar de verloskundige te stappen. Ook mijn beide bevallingen alweer 30 en 27 jaar geleden gingen onder begeleiding van de vroedvrouw, terwijl ik bij Milou een medische indicatie had. De gynaecoloog kwam binnen terwijl zij al lang en breed in mijn armen lag en wist niets meer te zeggen dan dat hij het een mooi kindje vond, wat ik uiteraard helemaal met hem eens was;-0

 6. Ik heb zo,n goede ervaring met de verloskundige die mijn eerste twee kinderen gehaald heeft, dat ze na 43 jaar nog een hele goede vriendin van mij is,terwijl ik sinds dien al heel wat keren verhuisd ben en zij nog steeds in het hoge noorden woont. Zo kan het zelfs ook nog!

  Liefs,
  Oma J.
  xxx

 7. Ai, een gevoelige snaar…
  Ik denk dat het zeker geen kwaad kan dat deze discussie zo nu en dan gevoerd wordt. Ik zit niet in de medische wereld, maar er zijn zoveel manieren/techniek om te monitoren. Waarom bijv. vrouwen rond de 36 weken zwangerschap geen extra echo geven? Op die manier kunnen misschien nog complicaties voorzien worden. En misschien zijn er nog wel andere manieren om risico’s te signaleren. Die moeten wat mij betreft worden toegevoegd aan de controles van de vk!

  Ik was bij mijn 1e bevalling ook een laag-risico. Maar bij een thuisbevalling met een vk had ik het misschien niet naverteld of had mijn zoontje letsel overgehouden. Verschrikkelijk…
  Natuurlijk is bevallen natuurlijk. En babysterfte en moedersterfte zijn van alle tijden.
  Het contact met je vk of gyn is onmisbaar tijdens je zwangerschap en dat je met vk-en een persoonlijkere band kunt hebben lijkt me duidelijk.
  Toch ben ik voor een meer medische benadering van zwangerschap en geboorte. De kennis is er, dus waarom geen gebruik van maken…?

  • @patricia: Ik ben het helemaal met je eens hoor, over de discussie en controles. Ik vind dat er te weinig controles zijn aan het eind van de zwangerschap. En ik vind dat in nederland de vrouwen te lang over tijd mogen gaan. Na twee weken wordt er eens rustig aan gekeken of er ingeleidt gaat worden, ik geloof niet dat baby’s daardoor echt gezonder worden want je lichaam is toch echt gebouwd op 40 weken maximale zorg kunnen geven.
   Mijn grootste punt bij de berichtgeving is dat er vaak gedaan wordt alsof je twee opties hebt bij bevallen, het ziekenhuis met de gyn of thuis met de verloskundige. Terwijl als puntje bij paaltje komt de verloskundige op het ziekenhuis al het werk doet dat de verloskundige thuis ook zou doen, de gyn leidt de bevalling helemaal niet, dat doet de verloskundige.
   Verbetering is mogelijk en nodig, we leven in een heel erg ontwikkeld land medisch gezien maar niet ten koste van een complete beroepsgroep.

 8. Ik ben geen moeder en nog nooit zwanger geweest, dus ik kan niet uit eigen ervaring putten. Maar ik heb wel zwangere zussen en vriendinnen. Ik heb een Zwitserse vriendin, die rechtstreeks naar de gynaecoloog ging omdat dat in Zwitserland zo geregeld is. Wat mij opviel dat ze medisch hele goede zorg krijgt, maar het stukje persoonlijke zorg ontbreekt. Ze weet helemaal niets over zwangerschapsverschijnselen. Ze schrok soms van dingen die haar lichaam deed waar hier in Nederland alle vrouwen, zwanger (geweest) of niet, gewoon van weten dat het “erbij hoort”. Dat vond ik wel jammer, ze kon minder genieten van haar zwangerschap omdat ze gewoon niet wist dat bijvoorbeeld het zin hebben in rare etenswaren er bij hoort, ze schrok ervan en voelde zich soms bijna schuldig.

 9. Wat ontzettend fijn te horen dat jullie allemaal zo tevreden zijn met jullie verloskundige!

  Je verhaal geeft goed de essentie weer: de media maakt dat het lijkt alsof alles aan de verloskundige ligt. Gelukkig denken de meeste gynaecologen hier anders over en kunnen we samen kijken wat de beste oplossing zal zijn. Dit betekent ook gelukkig in veel gevallen: meer verloskundige in het ziekenhuis! Hear hear!

 10. Superlief dat je het onderwerp onder de aandacht brengt. Ik ben verloskundige, en ik ben er trots op! De manier waarop het onderzoek in de media wordt gepresenteerd is niet handig. Ik denk dat er veel zwangeren onnodig ongerust worden gemaakt. Terwijl als je het onderzoek goed leest, je eruit kunt halen dat de verloskundigen geen slecht werk leveren.

  Waar het eigenlijk op neerkomt is dat de samenwerking tussen de gynaecologen en verloskundigen veel beter moet. En dat is goed, dat dat uit het onderzoek komt!

 11. Oja nog even een noot; de verloskundigen die in het ziekenhuis werken, hebben (als het goed is) wel een aanvullende opleiding gedaan voor het begeleiden van barenden met een medische indicatie.

 12. een ietwat late reactie van een Belgische.. Ik ben van mijn eerste dochter in het ziekenhuis bevallen, zoals dat hier in België de gewoonte is. Maar het is me zo verschrikkelijk tegengevallen dat ik mijn tweede dochter thuis heb gekregen. Er zijn verschillende redenen waarom ik gekozen heb voor een thuisbevalling, zoals het niet kennen van de vroedvrouwen in het ziekenhuis, alleen op een kamer moeten liggen terwijl de kersverse vader alleen thuis moet slapen en ge zijt thuis meer op uw gemak (in’t moederhuis krijgt ge om 8u ’s ochtends uw ontbijt, honger of niet, moe of niet). Nee, dank u: thuisbevallen, ik raad het iedereen aan (als het kan). Spijtig dat vrouwen hier in België er zo angstig tegenover staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s