Nog heel even twee

Zo ziet Pinda eruit met 3 jaar min 1 dag. Ze is nu nog een hele dag twee maar morgen is het echt afgelopen. Ik ga geen lijstje maken met alles wat ze dit jaar heeft geleerd, dat wordt een veel te lang lijstje maar een paar dingetjes die mogen toch wel even weer langskomen;

 • Zindelijk! Overdag en ’s nachts. Na het een beetje afgedwongen te hebben ging het ineens als een speer. Op een heel klein drupje na af en toe is er geen enkel ongelukje meer gebeurd sinds we in begin november de luier verbanden.
 • Fruit eten blijft een opgave. Bij voorkeur komt het uit een potje en is het gepureerd. Toch kunnen we af en toe een stukje appel kwijt aan haar en zelfs grapefruit is gelukt!
 • Praten doet Pinda graag en veel. Toch nog wel met een behoorlijke peuter tongval. De -l, -r en -w zijn onmogelijk voor haar om uit te spreken en twee medeklinkers achter elkaar, daarvan wordt er vaak maar één van uitgesproken.
 • Liedjes zingen, dansen, springen, rennen, kleuren en knutselen in het algemeen, puzzels van 50 stukjes maken, tv kijken, boekjes lezen, winkelen, katten aaien/molesteren, duplo, mama en papa helpen van de wal in de sloot zijn maar een paar van Pinda’s favoriete dagbestedingen.
 • Ze heeft dit jaar medeleven geleerd, zo mooi om te zien dat je als je ziek bent altijd kunt rekenen op Pinda die je een aai of knuffel of kusje geeft en dan zegt ‘komt goed sjatje’.  En je dan af en toe vraagt ‘gaat ie goed mama?’ en ‘mojge alles bete’.
 • Daarentegen hebben we dit jaar ook kennis gemaakt met onvervalste peuterpuberteit. Ter aarde stortingen die gepaard gaan met gegil, gekrijs en geschreeuw. Om de simpelste dingen, dat ik de deur dichtdoe en niet zij. Later kwam er nog meer gegil, gekrijs en geschreeuw aan te pas en ook gooien, slaan en trappen werden aan haar repetoire toegevoegd. In de hoek staan en geen tv kijken werden gelijktijdig geïntroduceerd.

 • Rituelen volgen. Tot vervelens toe staat Pinda’s dag dol van de rituelen. We weten dat een peuter zo veiligheid creëerd, opzoekt en vasthoudt maar oooh wat is het soms vervelend. We kunnen niet langs een AH zonder ‘kaasje eten? missien kaas op’ te horen. Als het bord met proefkaas inderdaad leeg is dan is er niets aan de hand hoor maar ze moet het gewoon zeggen. Naar bed gaan net zo. Ze gaat niet slapen zonder ‘moge wee Kofje leze?’ ~morgen weer Knofje lezen~, ‘keine saap, bee, konijne inne la onde bed’ ~kleine schaap, beer en konijn die bij de andere knuffels in de la onder haar bed liggen~. ‘Zav ojie en doekje zijn op’ ~zalf, olie en doekje zijn op, niet op maar die wil ze allemaal opsmeren/vasthouden als ze in slaap valt~, ‘eest bove dan nene dan wee bove’ ~wij moeten eerst naar boven, dan naar beneden en dan ’s avonds weer naar boven~. hebben we ook nog.  ‘Vanne paddetoel blijve af, annes mama weg ~van de paddestoel moet ze afblijven anders haal ik hem weg~’, ‘jamp oppe gang bijve aan, taks uit dan heee til’ ~lamp op de gang blijft aan, als wij naar bed gaan doen we hem uit en dan moet zij stil zijn~ we horen het elke dag. En als ze een zinnetje vergeet dan huilt ze net zolang tot we vragen wat er aan de hand is waarna ze dat zinnetje nog even herhaald.
 • Bedelen. Met grote knipperende ogen, een half lachje en een aai, een nieuwe vaardigheid.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is gewoon een lekker ding. Ons lekker ding en deze drie jaren die zijn voorbij gevlogen.

Advertenties

11 thoughts on “Nog heel even twee

 1. Twee is “Nee!” maar drie is “wil ik nie!” Onze klassieke peuter doet de beide uitdrukkingen eer aan, is Pinda er al mee begonnen? Fijne dag morgen! Ik feliciteer pas als ’t echt mag!

 2. hieperdepiep hoera!!!!
  Je eerste bewuste verjaardag, geniet er van en dat je veel mooie cadeautjes mag krijgen.
  En voor mama en papa dit jaar dubbel genieten want nu gaat het hard, ze wordt steeds een beetje zelfstandiger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s