Normandië

Ik wilde graag naar Bretagne, mr. Big naar Normandië. Vanwege alles rondom de tweede wereldoorlog. En het was indrukwekkend. Heel erg indrukwekkend. We gingen naar de Amerikaanse begraafplaats. We kwamen er anderhalf uur voor sluitingstijd en wilden toch een snel kijken. Met het idee dat we de volgende dag terug zouden komen om uitgebreid de begraafplaats te bezoeken. Ik ben blij dat we het zo deden want we werden helemaal overweldigd. Konden niets meer uitbrengen.

Wit marmer. Zoer je kon kijken. En verder want je kon niet alles in één oogopslag zien. Ruim 9000 graven.

De volgende dag gingen we terug. Iets meer voorbereid op wat we zouden gaan zien. We liepen mee met een gids en hoorden dat er maar 40% van de gesneuelde Amerikanen daar begraven lag, de overige 60% was gerepatrieerd. Het was niet de grootste begraafplaats, als je naar aantal graven keek. Op de Britse begraafplaats lagen nog meer soldaten. Maar deze had wel de meeste impact.

Medal of Honor en Purple Heart


 Bij Pointe du Hoc is ook zwaar gevochten. Daar stond flink geschut dat uitgeschakeld moest worden voor de landing op Omaha Beach. Het is daar platgebombadeerd en ziet er nu nog steeds uit als een maanlandschap.

En natuurlijk moet je ook langs de Duitse begraafplaats. Daar was het een stuk minder druk.

En nu, ruim 60 jaar later kan een meisje op een ooit eens zwaar bevochten strand zand in de zee gooien.

Advertenties

3 thoughts on “Normandië

  1. hoi,hoi…Mooi en interessant he om dit allemaal te zien en er gewoon iets bij te leren.Marc en ik zijn pas 5 dagen naar Berlijn geweest en zijn ook samen helemaal de geschiedenis ingedoken.
    4 uur op de fiets dwarsdoor Berlijn met een hele enthousiaste gids,dan zie je het pas echt.Veel gehoord en gezien over de Muur en de Holocaust.In het Holocaust museum daar moest ik echt wel een paar keer slikken,zo ingrijpend!Maar een hele mooie ervaring…Fijn dat jullie het ook zo mooi hebben gehad:)Joke

  2. Hé tof om te zien, wij zijn daar ook geweest in mei 2010(Le Green Beach in Port en bessin) en hebben toen ook dat Amerikaans kerkhof bezocht… bij ons heeft dat toen een redelijke diepe indruk gemaakt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s