Ontwikkelingswaterval

Twee weken heerlijk vakantie! Twee weken! Twee hele leuke weken! En nu zulk mooi weer, ik ben gelukkig. En Pinda ook, al had die wel weer twee dagen nodig om te wennen aan de vakantie, nu is ze ook om. Die moet zo weer wennen aan school. Gelukkig hebben ze niet veel school in de maand mei met hemelvaart, studiedagen en pinkstervakantie en kunnen we lekker ons rustige ritme gedeeltelijk doorzetten.

Niet naar school gaan betekend niet dat Pinda niets leert. Ze kon al haar naam schrijven maar sinds vorige week ook ‘mama’ en ‘papa’. De stap naar ‘opa’ en ‘oma’ zullen we ook zetten, dat zijn niet zulke moeilijke woorden als je al mama en papa onder de knie hebt. En het schrijven van nummers is ook ineens een hot item. En ‘lezen’ natuurlijk want de   -m van mama en de -p van papa komen wel heel vaak voor. En ze kan ineens de -r uitspreken! Wel met een flinke rol erin maar hij is er! Erg handig met een voor- en achternaam waarin een -r zit.

Wat tot op heden nog niet gelukt was, was fietsen zonder zijwieltjes. Die zijwieltjes haalden wij eraf toen we een weekendje weg gingen in maart. Ze moest meteen huilen. Maar, zo zeiden wij, anders pastte de fiets niet in de auto. Eenmaal aangekomen waren we natuurlijk helemaal per ongeluk de zijwieltjes vergeten. Dat weekend bracht ze door met op de fiets zitten en hangen aan haar opa en oom. Fietsen ho maar. Thuis schroefden we de wieltjes er niet meer aan. Dus liet ze de fiets maar links liggen. Pinda is er niet eentje van het trail and error gebeuren. Ze kon het niet dus probeerde ze het niet. Pogingen van ons om haar aan het fietsen te krijgen eindigden in driftbuien van haar en dan-zoek-je-het-zelf-maar-uit houdingen van ons.

Wel hadden we voor haar eerste verjaardag een loopfiets gekregen van haar omi. Een loopfiets waar ze pas de beenlengte voor had toen ze minimaal 3 was. Al die tijd stond die loopfiets ontzettend in de weg op haar kamer. We deden de loopfiets naar buiten, om mogelijk verval te bespoedigen, maar bij gebrek aan haar fiets ging Pinda ineens op haar loopfiets de achtertuin onveilig maken. En met beter weer ook het speeltuintje aan de overkant. Gisteren zag ik haar met een minieme inspanning dat ding in beweging brengen en een heel eind al balancerend verder rijden. Mr. Big kwam thuis, ik zei dat ze volgens mij zo ineens weg zou fietsen als we haar weer eens op de fiets stopten en ja hoor. Hij hield haar vast, gaf haar een duw en ze fietste weg. Alsof ze nog nooit anders gedaan had. Het eigenwijze portret. De enige moeilijkheid is om zelf te beginnen maar ook dat krijgt ze vast snel onder de knie.

Wijze les dus. Pinda doet alles op haar eigen tempo. Je zou denken dat we na 4 jaar wel beter weten. Kruipen, lopen, praten, tekenen al dat soort dingen dacht ze al eerst uit voor ze uberhaupt een poging waagde. Daardoor is ze iets later maar als ze begint dat gaat het ook meteen goed. En wijze les nummer twee; loopfietsjes zijn zeker handig. Maar dan wel loopfietsjes waar kinderen veel en veel eerder op passen!

Advertenties

5 thoughts on “Ontwikkelingswaterval

  1. Ons oudste is 6, wordt er 7 in december, en kan nu nog maar zonder steunwieltjes rijden. Ze heeft een heel eind op een gewone fiets gereden zonder pedalen en steunwielen en zo leerde ze haar evenwicht. Nu is ons tweede dochter die er 5 wordt in september mee aan het oefenen zodat we haar binnenkort ook zonder steunwieltjes kunnen laten rijden. Ik maak me er niet druk om, ze leren het ooit wel eens…

  2. Goed zo meisje,je kunt het best! Met jou pappa moesten we ook flink oefenen en gingen regelmatig naar het bos omdat het daar niet zo druk was.Toen hij het eenmaal door had hoe het moest kon hij er niet genoeg van krijgen.Blijf maar goed oefenen!!

  3. Hier ook een dame die al tijden op haar loopfiets racet maar fietsen zonder wieltjes daar heeft ze gewoon geen zin in. Na twee rondje parkeerplaats (ze kan fietsen) is ze er flauw van dus echt onder de knie krijgt ze het niet….ook maar geduld hebben dus tot ze er zelf aan toe is 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s