Groepsdruk

Ik heb een kindje, een meisje. Dat meisje kennen jullie als Pinda en ze is het mooiste meisje van de hele wereld. En de liefste en de klierigste, dat ook nog. Maar ze is ook een kleuter. En met kleuterigheid komt ook groepsdruk om de hoek kijken. Nu valt het allemaal reuze mee hoor, voordat iedereen zich zorgen begint te maken. Pinda is een kleuter die leergierig is en met heel veel plezier naar school gaat. Ze is niet een kind dat heel veel met anderen speelt maar ook absoluut niet weinig. Ze heeft de balans gevonden tussen op zichzelf spelen en met anderen en ze is daar gelukkig in. De groepsdruk komt in andere dingen naar voren; meisjesdingen. Pinda houdt van oudsher van Cars. Al voordat ze ooit de film had gezien hield ze al van Cars. Ze heeft een paar autootjes, ondertussen film 1 en 2, een pyjama, sokken, stickers en wat lego van Cars. En wij vinden dat heel erg stoer. Haar lievelingskleur was groen en ze kon en kan feilloos automerken benoemen. Met de geboorte van Koos kwamen de poppen om de hoek kijken, geheel volgens schema kopieer gedrag. Poppen en Cars.

Ze kreeg afgelopen Sinterklaas een Cars afschiet autootje en was ineens beledigd want dat was voor jongens. En er moest een prinsessenjurk komen. En haar lievelingskleur was ineens roze. En ze kreeg rolschaatsen in zwart en rood en dat was niet goed want dat waren jongenskleuren (wat we heerlijk oplosten met regenboogveters, maar dat terzijde). En ze moest eigenlijk elke dag wel iets roze aan. We zagen het met lede ogen aan maar prezen onszelf ook gelukkig want we waren ruim 5 jaar aan de roze-meisjes-manie ontkomen. 

Nu is het vakantie en ze heeft de hele week al geen roze aan gehad. Ze mocht van de week een horloge uitkiezen bij de Action en bleef twijfelen tussen een oranje van Planes (wat feitelijk ook Cars is) en een roze prinsessenhorloge. Mensen, echt, tranen in de ogen en niet weten wat ze moest kiezen. We hebben niets gekozen. Ze draagt weer haar Cars sokken. Ze stond bij de speelgoedwinkel langer bij de autootjes dan bij de my little ponys en liep zo langs de stelling met prinsessenkleding en optutsels. Ze timmerde een hele dag en nog een hele dag tijdens het logeren. 

Ik zeg haar dat ze ook naar school haar Cars sokken aan kan doen en complimenteer haar uitbundig met haar niet roze kleding. Ik zeg haar dat ze niet iets van prinsessen hoeft te hebben als ze het niet mooi vindt of iets anders mooier vindt. Dat zij moet kiezen. Weet ik mama, maar ik wil graag als prinses naar school. Nu geloof ik dat op zich wel want ze loopt al sinds ze de jurk kreeg onafgebroken in dat ding maar toch. Ik vind het lastig voor mijn kleine meisje. Mijn kleine meisje die, ondanks dat ze de mooiste over the top prinses was die ik ooit zag, toch ook best eens een spiderman pak aan zou willen. 

DSC_4425 copy

Advertenties

2 thoughts on “Groepsdruk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s