Pinda Praat

5 jaar

:: Als vlinders verliefd zijn hebben zij dan wel hartjes in de buik?

:: De koningin zet haar kroontje af en wordt dan gewoon papa. Of mama, of opa of oma, dat weet ik niet, tenminste weer gewoon. En dan gaat het kroontje naar prinses Alexander en die wordt dan Koningin.

 

4 jaar

:: Ik wil op mijn blote sokken lopen (blote voeten)

:: Handenverf (vingerverf)

:: Koosje is net een uurtje of twee oud en Pinda heeft hem al vastgehouden. Daarna gaat hij even naar de opa’s en oma en daarna zet mr. Big zich even in de stoel met zijn zoon. Pinda vindt dit niet goed, zij wil hem weer. Ze kijkt naar mijn buik “mama, je buik is nog niet weg?” Nee zeg ik, dat duurt nog wel even. Pinda “mama, zit er nog een baby in? Ik wil nog een baby”.  Zodat ze een eigen baby had om vast te houden. Mama moest op dat moment even niet denken aan nog een baby.

:: Pinda heeft gezoend met Nick uit haar klas. Op de mond en wel vier keer. Papa vind het maar niets maar Pinda is in de zevende hemel.

:: Pinda (voor de duidelijkheid, Pinda is vier): ik kan wel kindjes maken, ik weet wel hoe dat moet. *mr. Big krijgt ondertussen een hartverzakking* Pinda: dan pak ik mijn stift en teken ik kindjes op papier.

:: Pinda bij het zien van de scapino reclame; ‘sleepjes, die heeft opa ook’.  Ik keek naar de tv en kon nog net het logo van Scapino zien en vroeg mij heftig af wat sleepjes dan wel niet zouden kunnen zijn. ‘sleepjes’ zegt ze nog eens ‘die heeft opa toch? Dan kun je zijn sokken goed zien’. Slippers. En ja, opa draagt, tot ons afgrijzen, soms zijn slippers met sokken…

:: Thema ‘tuincentrum’ op school bij de kleutertjes dus bij het zien van kleine groene blaadjes aan de bomen; ‘als het lente is dan gloeien de blaadjes aan de bomen en als we lang wachten dan wolden de blaadjes sla, dan kunnen we die eten.’ De beginselen zitten er, nu de details nog…

:: Pinda loopt mij steeds achterna, ik ‘heb ik snoepjes aan mijn billen ofzo’ (onze variant op honing) waarop zij antwoordt ‘nee, chocolade’.

:: ‘mama ik ben me eh eentje’ onze Herman Finkers in de dop, daarna ‘maah ik ben wel vieh hooh!’

:: eind februari heerst kerst nog steeds; tinkel bels tinkel bels tinkeltinkeltink olifantjes lalawala op de slee HE!

:: ‘wacht even mama, ik moet de mouwen van mijn bloek naal benenen doen’

:: ‘mama ik hou van jou’. Glunder glunder. Tot dan toe zei ze dat alleen maar over fruitella’s.

:: Pinda krijgt een vriendenboekje in haar handen gedrukt op school en onbekend daarmee is ze heel verdrietig dat ze hem niet mag houden als ik later uitleg hoe het werkt. Maar eenmaal thuis gaan we hem samen invullen. Op de vraag waar woon je antwoordt ze ‘hier’ en op de vraag wat wil je later worden antwoordt ze ‘groot en jarig’.
3,5 – 4 jaar

:: Pinda; Maahhmmma, wat zal ik tekenen? Ik; teken een papa poppetje, een mamapoppetje en een Pindapoppetje. Pinda kijkt bedenkelijk en zegt; of een eend.

:: ’s morgens bij ons in bed. ‘Zo, ik lig hejemaaj vast, ook mijn bjosten zijn vast’. Wij zijn stomverbaasd en vragen of ze echt bedoelde dat haar borsten vast zijn. Dat was zo. ‘Maar je borsten zitten toch aan jouw lichaam, dus die zijn toch altijd vast?’ ‘Neehee’ weet de altijd complimentueze Pinda te vertellen ‘bij mama zitten ze niet vast’.

:: Bllllll, wat is het koud (Pinda kan nog steeds geen -r uitspreken.

3 – 3,5 jaar

:: Ik ben de beste, papa is de jiefste en mama is een koe.

:: in de Xenos, middenin de Xenos, met allemaal mensen om ons heen hoor ik achter me; ‘hee, ik heb wat in mijn neus’ en voor ik kan reageren hoor ik ‘ooh, een sotje (snotje), jekke (lekker)!’

:: Jij bent mijn mama, ik ben ook een mama, ik ben de mama van pop. Pop is hee jief. Ik ben heel jief. Ik ben de ajjejiefste, bete dan mama.

:: ’s Morgens vroeg horen we ‘ik heb gejoeg gesjapen’ en als we niet snel genoeg aantreden dan roept ze ‘moettie passen!’

2,5 – 3 jaar

:: Kan ineens de -g uitspreken maar gooit verder alles door elkaar, hond is ineens jond en joepie is ineens hoepie…

:: vogelbijnaschrikken = vogelverschrikker

:: Papa heef een towwwjota, neej nieuwe auwto isse massa. Buuwman Mawk heef een fowd en Makka ook (buurman Mark~Ford~Magda). Opa heef een hinundaj (met een ongelooflijke nadruk op de -i. Jaja, Hyundai dus). Opa en oma hebben een koja (Skoda). Bouwk en Bapf hebben een lala (Lada, naja eigenlijk is het een Daewoo maar Lada vonden wij leuker).

:: Oei, sjik mij een hoedje…. neeej heb geen hoedje op

:: Aadbeivjiendje (aarbeivriendje) betekend allerbeste vriendje

:: Oviant = olifant

:: pipokkio = pinokkio

:: komt goed sjatje

:: Pinda : maaaahhhhmi Ik: ja Pinda? Pinda: neej, isse niet mami *proest gniffel*  isse mama

:: Nenenkant = benedenkant = onderkant

:: avica = cavia

2 – 2,5 jaar

:: Kan geen -r, -g en -l uitspreken

:: Avi, avi, avi, mama kijk avi!!!! Nee olifant schat. Ja mama, avi.

:: Opa= opa en opa = open.

:: Boeke= boek en boeke=broek.

:: 4 potloden liggen op tafel, Pinda kan tot dan toe tot twee tellen. Wijst aan; een, twwwweee, een, twwwweee. Mama kijk tweeje twee.(twee x twee).

:: Bouteboeke (kabouterboek).

:: juije vies, bah, mama kom mooie juije pakke. (juije=luier) misschien tijd voor zindelijkheidstraining.

:: aaah, mooie juije, lekke. (na verloop van tijd wordt het “sjooohne juije)

:: eene, tweeeje, zes vijf zes zeeeeefffnnn. Pinda telt.

:: mama, kommm maa, hie, zitte. Mooi. (vast afgeleidt van de vaak gehoorde opmerking van mr. Big “ga eens gewoon zitten en mooi zijn”)

:: Tenenfoom (telefoon).

:: Trekt haar shirt omhoog, wijst naar haar borst en zegt “Pinda bojsje, kijk maaa, mama ook bojsje en da papa ook bojsje ja hihi”

:: Bwootje pasa muis = een broodje, de ene helft met chocopasta, de andere helft met vruchtenhagel (wat ik ooit eens per ongeluk muisjes heb genoemd).

:: ’s morgens vroeg; mama, Pinda wakke, bwootje pasa muis ete, visie kijke, mama kohhhoooom.

:: Lantaarn = lampetaan

Advertenties

5 thoughts on “Pinda Praat

  1. Ik ben hier zomaar toevallig aanbeland toen ik iets heel anders zocht, maar wauw zeg, wat een heerlijk blog, ik moet er de hele tijd van glimlachen. Vooral van het idee dat ergens een moeder zoveel tijd en aandacht voor haar kind heeft dat zij dit soort leuke dingen opschrijft 🙂
    Alle goeds en een knuffeltje voor Pinda!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s